Η αίθουσα πλειστηριασμών στην οδό Αρμοδίου στη Λαχαναγορά της Αθήνας την περασμένη Τετάρτη δεν είχε τίποτε από τη λάμψη των βασιλικών κουταλοπίρουνων που δημοπρατούνταν στην Αγγλία στον οίκο Christie's. Εκεί έβγαιναν στο σφυρί ζωές. Εκεί ο κήρυκας των κακών νέων είχε από τη μια πολλά διόλου σικ κοράκια και από την άλλη την κυρία Σούλα που είχε χάσει σε πλειστηριασμό αντί 9.000 ευρώ το 45 τ.μ. διαμέρισμά της και κινδύνευε να χάσει και το 75 τ.μ. στο οποίο μένει με τα παιδιά της από χρωστούμενα σε τράπεζα. Δελεάστηκε από την ευκολία με την οποία απέκτησε το τραπεζικό δάνειο, δεν υπολόγισε σωστά την αποπληρωμή και πνίγηκε στο χρέος των 22.000 ευρώ - όπως και άλλοι. Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής, σύμφωνα με στοιχεία για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που έχει συλλέξει η Εθνική Ομοσπονδία Προστασίας Πολιτών Δανειοληπτών - Καταναλωτών το έτος 2000 έγιναν συνολικά περίπου 8.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, το έτος 2004 έγιναν 15.000, το έτος 2005 περίπου 29.000 και το πρώτο εξάμηνο του 2006 οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί άγγιξαν τις 23.000. Ο υπερδανεισμός και τα πανωτόκια αποτυπώνονται σε θλιβερούς αριθμούς: περίπου 90 δισ. ευρώ χρωστούν στις τράπεζες τα ελληνικά νοικοκυριά, το 55% των οικογενειών δυσκολεύεται να πληρώσει τη δόση του στεγαστικού δανείου και το 17% των νοικοκυριών ήδη καθυστερεί τις δόσεις. Ακολουθήστε «Το Βήμα» σε ένα ταξίδι στον κόσμο των πλειστηριασμών όπου χάνουν το βιος τους εκείνοι που δεν υπήρξαν ποτέ πρίγκιπες.
Μια στενή πόρτα ανάμεσα σε καφάσια οπωροκηπευτικών και φρούτων στον αριθμό 10 της οδού Αρμοδίου στην Αθήνα είναι η είσοδος της πολυκατοικίας όπου γίνονται πλειστηριασμοί ακινήτων της περιοχής του Δήμου Αθηναίων.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=178599&ct=75&dt=28/01/2007#ixzz0qC7rJyej
«Σε ποιον όροφο γίνονται οι δημοπρασίες;» ρωτώ έναν μεσήλικο κύριο που ήταν παρέα με ένα νεαρό. «Στον τρίτο. Εκεί πάμε. Βγαίνει ένα σπίτι μούρλια στο Μετς, 70 τ.μ. Με 90.000 ευρώ το παίρνετε και κερδίζετε. Η αξία του ξεπερνά τις 120.000 ευρώ» λέει ο ξερακιανός νεαρός. Απόρησα. Με το «καλημέρα» έδωσε την ταυτότητα του σπιτιού που πήγαιναν να «χτυπήσουν»; Δεν κατάλαβα, αλλά δεν είπα τίποτε. Βγαίνοντας από το ασανσέρ είδαμε την κομψή πινακίδα η οποία στη βάση της έγραφε «Auctions».
* Παλιές καραβάνες
Η μεγάλη αίθουσα δεν υποστήριζε διόλου το ντιζάιν της αγγλόγλωσσης πινακίδας· θύμιζε άδειο μεγάλο θάλαμο αναμονής, σαν επαρχιακού Κέντρου Υγείας, χωρίς έπιπλα - μόνο λίγες σπαρτές καρέκλες και ένας πάγκος σχεδόν στη μέση. Σε μια υπερυψωμένη έδρα κάθονταν οι πέντε συμβολαιογράφοι, έχοντας ο καθένας δίπλα του ένα δικαστικό επιμελητή και στα χέρια τη λίστα με τα προς πλειστηριασμό ακίνητα από το Δελτίο Δικαστικών Δημοσιεύσεων. Μπροστά τους μαζεμένοι κρατώντας χαρτιά ή μπλοκάκια ήταν καμιά δεκαπενταριά άτομα που κατέγραφαν τα ακίνητα και τις τιμές εκκίνησης των προσφορών. Οι περισσότεροι είχαν έρθει μελετημένοι. Ηξεραν περί τίνος επρόκειτο και φαινόταν ότι ο ένας γνώριζε τον άλλο. Μιλούσαν με οικειότητα και με κάποιους από τους συμβολαιογράφους. Παλιές καραβάνες, είναι εμφανές. Οι ματιές τους «στραβές» στους νεοφερμένους, όπως προς έναν μουσάτο κύριο που πηγαινοερχόταν από την έδρα στην καρέκλα του ψάχνοντας σε οδηγό δρόμων διευθύνσεις για να εντοπίσει αν είναι σε καλή περιοχή το προς πλειστηριασμό ακίνητο.
Προσπαθώ να σημειώσω ένα: θέση Κολοκυνθούς, 107 τ.μ., επισπεύδουσα (δανειστής) τράπεζα... Ενας άνδρας με τριμμένο κοστούμι μού κλείνει τη θέα βάζοντας το σώμα του μπροστά και για να δώσει για τα καλά σήμα ότι είμαι ανεπιθύμητη. Οταν προσπαθώ να προσεγγίσω ξανά, μου δίνει μια επιδέξια αγκωνιά. Πιο δίπλα, στον άλλο συμβολαιογράφο, συνεχίζεται η αναφορά ακινήτων: Ισόγειο κατάστημα, 41 τ.μ., Γηροκομείο, τιμή εκκίνησης 100.000 ευρώ, επισπεύδουσα τράπεζα... Βλέπω να αναγράφεται και ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου στη Γούβα Αγίου Αρτεμίου, με τιμή εκκίνησης 60.000 ευρώ. Εχει τη διεύθυνση που έλεγε και ξανάλεγε ο νεαρός και ο μεσήλικος με τους οποίους μπήκα στην πολυκατοικία της Αρμοδίου. Ούτε Μετς ήταν ούτε τιμή 90.000 ευρώ είχε. Τους ξαναβρήκα. «Αν έχεις λεφτά, πάρ' το. Με 90.000 ευρώ θα είναι δικό σου» είπαν. Ο μεσήλικος, όπως μου εξήγησε, είχε δανείσει λεφτά και ο οφειλέτης δε του τα επέστρεψε. Τώρα κατάλαβα: οι 90.000 ευρώ ήταν το ποσό που είχε βάλει όριο για να κλείσει ο πλειστηριασμός. «Με 89.000 ευρώ μπορείς να το πάρεις. Πήγαινε βγάλε μια τραπεζική εγγύηση 20.000 ευρώ και έλα...».
Ξαφνικά φωνές έσχισαν άγρια τον αέρα. Μια γυναίκα, με τον πανικό ζωγραφισμένο στο πρόσωπο, μπαίνει στην αίθουσα φωνάζοντας παρακλητικά: «Σταματήστε». Πλησιάζει τον συμβολαιογράφο στην απέναντι άκρη. Στο «σφυρί» ένα διαμέρισμα 70,70 τ.μ. στον Κολωνό με τιμή εκκίνησης 17.000 ευρώ. Τσαμπί οι κόρακες επάνω του. «Μη λέτε για αυτό, κύριε συμβολαιογράφε. Εφερα έγγραφο από το δικαστήριο. Να σταματήσει ο πλειστηριασμός για το σπίτι στον Κολωνό. Σε αυτό μένω με τα τρία παιδιά μου». Ο συμβολαιογράφος συνέχισε την ανάγνωση και ένας βαρύς τύπος μπροστά του με ειρωνεία απευθύνθηκε στη γυναίκα: «Εγώ θα το χτυπήσω το διαμέρισμα». Σαν τρελή η κυρία, γύρω στα 45, έβαλε σχεδόν στα χέρια του συμβολαιογράφου το χαρτί. Εκείνος το διάβασε και τηλεφώνησε σε κάποιον. «Τίποτε, συνεχίζουμε» είπε.
«Θα σας κάνω μήνυση. Δεν είναι δυνατόν. Είναι τραγωδία να μην μπορείς να βρεις το δίκιο σου ούτε με χαρτί δικαστηρίου. Θα φέρω το Εκατό. Γίνονται οικονομικά εγκλήματα εδώ». Η γυναίκα βγάζει το κινητό και ουρλιάζοντας ακούγεται να λέει στον δικηγόρο της να βιαστεί, να προφτάσει το κακό. Ο δικηγόρος ήρθε και μίλησε με τον συμβολαιογράφο, ο οποίος όμως του εξήγησε ότι η διαδικασία δεν μπορούσε να σταματήσει.
* Πιστωτική κάρτα και δάνειο
Η κυρία Σούλα κινδύνευε να χάσει το δεύτερο ακίνητο που της είχε αφήσει κληρονομιά ο πατέρας της. Μια πιστωτική κάρτα και ένα προσωπικό τραπεζικό δάνειο η αιτία. Οπως εξήγησε ο νομικός της σύμβουλος κ. Τζελέπης, σε πλειστηριασμό είχε χάσει ένα διαμέρισμα 45 τ.μ., ρετιρέ στον τέταρτο όροφο, επίσης στον Κολωνό. Το 2006 το χτύπησε στη δημοπρασία και το πήρε κάποιος με 9.000 ευρώ! Ιδού πώς περιγράφει ο κ. Τζελέπης την υπόθεση με το δεύτερο ακίνητο και την εν εξελίξει διαδικασία: «Πριν από δύο χρόνια η κυρία Σούλα είχε πάρει ένα δάνειο που της είπαν ότι θα το πληρώνει με ευνοϊκούς όρους. Φορτώθηκε με τόκους, έξοδα, καθυστερήσεις. Με αίτηση της τράπεζας εκδόθηκαν δύο διαταγές πληρωμής για το δάνειο: μία στο Πρωτοδικείο και μία στο Ειρηνοδικείο. Εγινε κατάσχεση και του δεύτερου διαμερίσματος, το οποίο είναι αυτό των 75 τ.μ. που πλειστηριάζεται σήμερα. Η εναπομένουσα οφειλή από τις 30.000 ευρώ είναι 22.000 ευρώ».
Ο εκπρόσωπος της κυρίας Σούλας προσπάθησε να πείσει τον συμβολαιογράφο ότι αφού το ακίνητο κατεσχέθη επί τη βάσει δύο διαταγών πληρωμής, από τις οποίες η μία αναστέλλει την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής (Πρωτοδικείου) - ήταν η απόφαση του Πρωτοδικείου που ανέμιζε η κυρία Σούλα στην αίθουσα πλειστηριασμών της οδού Αρμοδίου - και η δεύτερη (Ειρηνοδικείου) δεν έχει εκδοθεί ακόμη, δεν μπορεί να προχωρήσει ο πλειστηριασμός γιατί «χωλαίνει». Ο πλειστηριασμός αφορά το ίδιο ακίνητο, την ίδια οφειλή, την ίδια επισπεύδουσα (τράπεζα) και την ίδια οφειλέτρια. «Παρ' όλα αυτά η επιμονή του συμβολαιογράφου ήταν αξιοσημείωτη και αξιοπερίεργη» λέει ο κ. Τζελέπης. Η φασαρία είχε προκαλέσει σάλο. Γύρω συνεχιζόταν η διαδικασία για τα υπόλοιπα ακίνητα, με τους ανθρώπους να έχουν μετατραπεί σε λυσσασμένα όρνια που ορμούσαν σχεδόν πάνω στους συμβολαιογράφους για να καπαρώσουν. Μια νεαρή συμβολαιογράφος άρχισε να ωρύεται: «Πίσω, έλεος». Εκεί που φαινόταν ότι όλα τέλειωσαν ομαλά για το διαμέρισμα της κυρίας Σούλας, όρμησε ένας γηραιός κύριος φωνάζοντας ότι κάνει προσφορά για το ακίνητο. Ηταν αργά όμως. Του έδειξαν το ρολόι. Τέλος, ήταν 2.05 το μεσημέρι. Αν δεν υπάρχουν πλειοδότες, τότε στις 2 μ.μ. ματαιώνεται ο πλειστηριασμός - μόνο εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον μπορεί να συνεχιστεί ώσπου να κατακυρωθεί σε εκείνον που προσφέρει τη μεγαλύτερη τιμή.
«Η διαδικασία απωθεί το κοινό»
Σκοπός του πλειστηριασμού είναι να επιτύχει το μεγαλύτερο όφελος για τον οφειλέτη και τους δανειστές του, «αλλά με τον τρόπο που λειτουργεί αντί να ελκύει κόσμο τον απωθεί», τονίζει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Νίκος Στασινόπουλος. «Εχουμε κάνει προτάσεις για να απομονωθούν οι "επαγγελματίες" πλειοδότες, οι οποίοι έχουν πρόθεση να διώξουν άλλους και να πάρουν προμήθεια» παρατηρεί ο πρόεδρος του Συλλόγου των Συμβολαιογράφων. «Η δημοπρασία θα έπρεπε να γίνεται με σφραγισμένες προσφορές και να συνεχίζεται μεταξύ των τριών τελευταίων υψηλότερων προσφορών. Επίσης, προτείνουμε οι κοινοποιήσεις πλειστηριασμών να γίνονται και με τη μορφή αγγελίας σε μεγάλες εφημερίδες, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από το κοινό και να μην εκπλειστηριάζονται ακίνητα για ψίχουλα».
Επενδυτές, μεσίτες και «αεριτζήδες»
Από τους πλειοδότες άλλοι έχουν χρήματα που θέλουν να τα επενδύσουν σε κάποιο ακίνητο ή κινητό και άλλοι δουλεύουν ως μεσίτες κάποιου πελάτη ψάχνοντας ευκαιρίες για λογαριασμό του. Υπάρχουν και κτηματομεσιτικά γραφεία που διαφημίζουν τη δυνατότητα την οποία προσφέρουν στους πελάτες τους, με ειδικό γραφείο επί των πλειστηριασμών και εκποιήσεων ακινήτων, να αποκτήσουν ένα ακίνητο σε συμφέρουσα τιμή. Βεβαίως υπάρχουν και οι «αεριτζήδες», οι οποίοι ψάχνουν για αρπαχτές ανεβάζοντας τις τιμές για να πιέσουν τους πραγματικά ενδιαφερομένους και να τους αναγκάσουν να τους δώσουν ένα ποσό για να πάψουν να «χτυπούν» το επίμαχο ακίνητο ή κινητό. Είναι κλασική η περίπτωση όπου τα λεγόμενα «κοράκια» συνεννοούνται μεταξύ τους ώσπου να εξαντλήσουν τον ενδιαφερόμενο και να του «σπάσουν τα νεύρα». Ανεβάζουν την τιμή και μόλις ακουστεί η φράση «τελευταία προσφορά είναι Χ ποσό», τότε ορμάει ξανά κάποιος που είναι στο κόλπο και ανεβάζει το ποσό ακόμη και κατά 2 ευρώ! Αντε πάλι από την αρχή, ώσπου ο ενδιαφερόμενος να δώσει κάτι (η ταρίφα καθορίζεται από την τιμή του ακινήτου) για να μη χτυπήσουν ξανά τα «κοράκια».
Η εγγύηση για τη συμμετοχή στον πλειστηριασμό ισούται με το 1/3 της τιμής της πρώτης προσφοράς. Η προσφορά εκκίνησης ορίζεται στα 2/3 της εκτίμησης του ακινήτου ή του κινητού που έχει κάνει ο δικαστικός επιμελητής με βάση την αντικειμενική αξία. Για να μπορεί να μετάσχει κάποιος ως πλειοδοτών πρέπει να πληρώσει το ποσό της εγγύησης είτε με μετρητά είτε με εγγυητική επιστολή τραπέζης είτε με τραπεζική επιταγή. Μετά το πέρας του πλειστηριασμού ο αποδέκτης του ακινήτου οφείλει εντός επτά ημερών να πληρώσει την Εφορία επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, εντός οκτώ ημερών να αποδεχθεί την αγορά του και σε δύο εβδομάδες να αποπληρώσει το συνολικό ποσό αγοράς του πλειστηριασθέντος ακινήτου στον εντεταλμένο συμβολαιογράφο.
Ξέπλυμα χρήματος από «νονούς» της νύχτας
Οπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Πολιτών Δανειοληπτών - Καταναλωτών κ. Ευ. Κρητικός, κάθε Τετάρτη διενεργούνται εκατοντάδες πλειστηριασμοί πανελλαδικά, «ακόμη και σε καφενεία ή και σε πεζοδρόμια». Τους πλειστηριασμούς αυτούς τους λυμαίνονται «οργανωμένα κυκλώματα τα οποία αποτελούνται από επαγγελματίες-"κοράκια", ανθρώπους της νύχτας και χρησιμοποιούνται για να γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος που προέρχεται από έκνομες ενέργειες» λέει ο κ. Κρητικός.
Πέραν της Εθνικής Ομοσπονδίας Προστασίας Πολιτών Δανειοληπτών - Καταναλωτών, και συμβολαιογράφοι είτε μεμονωμένα είτε διά των φορέων τους τα τελευταία χρόνια έχουν καταγγείλει την ύπαρξη κυκλωμάτων που ασκούν εκβιασμούς σε συμβολαιογράφους και πλειοδότες κατά τη διάρκεια των πλειστηριασμών. «Τα "κοράκια" εκβιάζουν ή απειλούν τους πλειοδότες και τα κυκλώματα αυτά πουλάνε και αγοράζουν αέρα, όπως καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι. Οι συμβολαιογράφοι επιμένουν στην ύπαρξη αστυνομικής παρουσίας στον χώρο διενέργειας των πλειστηριασμών διότι, όπως καταγγέλλουν, διατρέχει κίνδυνο η σωματική ακεραιότητά τους» παρατηρεί ο κ. Κρητικός.
Οπως σημειώνει ο πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας, όταν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος άνοιξε τον φάκελο των πλειστηριασμών το 2003 και έγινε έρευνα αποκαλύφθηκε ότι «τέσσερα στα 10 ακίνητα που βγαίνουν σε πλειστηριασμό πωλούνται σε τιμή μόλις κατά 3 ευρώ υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης».
Χαρακτηριστικά, όπως λέει ο κ. Κρητικός, στην έρευνα αναφέρεται περίπτωση πενταώροφης οικοδομής συνολικής επιφάνειας 780 τ.μ. με αντικειμενική αξία 212.000.000 δρχ., η οποία βγήκε στον πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 106.000.000 δρχ. και το ακίνητο καταχωρίστηκε σε ιδιώτη αντί 106.001.000 δρχ.ευρώ.
«Πολλές φορές τα κυκλώματα αυτά συνεννοούνται μεταξύ τους και συναλλάσσονται. Ετσι, υπάρχουν οι υπερθεματιστές οι οποίοι χρηματοδοτούν τους υπόλοιπους υπερθεματιστές για μη χτυπήσουν το ακίνητο στη διαδικασία του πλειστηριασμού, με σκοπό να το πάρουν αντί πινακίου φακής. Σε αρκετές περιπτώσεις τα "κοράκια" που συμμετέχουν στους πλειστηριασμούς έχουν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις, ενώ εμφανίζονται στους πλειστηριασμούς να κάνουν προσφορές δεκάδων εκατομμυρίων ή άλλες φορές να συμμετέχουν με πλαστές ταυτότητες και ακάλυπτες επιταγές. Πολλές φορές στα παραπάνω παράνομα κυκλώματα εμπλέκονται μεσίτες, συμβολαιογράφοι και υπάλληλοι τραπεζών» λέει ο κ. Κρητικός.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=178599&ct=75&dt=28/01/2007#ixzz0qC7aSxqz
«Ο υπερδανεισμός, τα πανωτόκια, οι κατασχέσεις και οι επιτήδειοι που λυμαίνονται τον χώρο Τα «κοράκια» της οδού Αρμοδίου
Αναρτήθηκε από
Ανώνυμος
Τρίτη 8 Ιουνίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου